چرا اگر مردی زنی را به قتل برساند خانواده زن باید نصف دیه مرد را بدهند تا مرد را اعدام کنند؟
چرا اگر مردی زنی را به قتل برساند خانواده زن باید نصف دیه مرد را بدهند تا مرد را اعدام کنند؟
جواب اجمالی:
اگر حتی ده نفر مرد با مشارکت هم ، مرتکب قتل یک زن گردند، هر ده نفر مرد به خاطر کشتن یک زن قابل قصاص هستند و اولیاء دم می توانند با رد اضافه دیه ، همه آن ها را اعدام نمایند یا در صورت مصالحه، در قبال صد ها و بلکه هزاران برابر دیه کامل یک مرد ، از قصاص صرف نظر کنند.
جواب تفصیلی:
مطابق نظریه فقهاى شیعه، مرد و زن در مقابل یکدیگر قصاص مىشوند؛ لیکن قصاص نفس مرد در برابر نفس زن، مشروط به پرداخت نصف دیه مرد است. اما زن و مرد در قصاص عضو، تا رسیدن دیه عضو به ثلث دیه کامل، با یکدیگر برابرند و پس از آن، قصاص عضو مرد در برابر عضو زن، مشروط به پرداخت نصف دیه عضو مرد است. دیه نفس زن نیز نصف دیه نفس مرد است؛ لیکن مرد و زن در دیه عضو تا رسیدن آن به ثلث دیه کامل با یکدیگر مساوىاند و پس از آن، دیه عضو زن به نصف دیه عضو مرد کاهش مىیابد. در این بررسى معلوم مىشود که تفاوت بین زن و مرد در قصاص و دیه، از احکام ثابت اسلام است و لذا قابل تغییر نیست؛ اگرچه حکومت اسلامى در مقابل زنان سرپرست خانوار مکلف به جبران خسارت مىباشد. بدین جهت، فلسفه این تفاوت را باید در کلیت نظام حقوقى اسلام جستوجو نمود. مسلم است که این حکم تبعیض بین زن و مرد، به لحاظ جنسیت و کمارزش دانستن جان و حق حیات زن یا ترویج خشونت بر ضد وى نیست.
بحث پیرامون تفاوت بین زن و مرد در برخى مقررات اسلامى از جمله قصاص و دیه، سابقهاى طولانى دارد لیکن در قرن اخیر ابعاد وسیعتر و جدىترى پیدا کرده است. گاه سخن از بازخوانى مجدد منابع احکام براى استنباط حکمى تازه در اینباره است و زمانى بحث از نقش و تأثیر زمان و مکان در این مسئله یا کمارزش شمرده شدن جان و حق حیات زن در قانون قصاص و دیه و ارتباط این قانون با ترویج خشونت بر ضد زنان است.
قصاص زن و مرد
الف) قصاص نفس
فقهاى شیعه[1] به اتفاق بر این باور هستند که زن و مرد مسلمان در برابر یکدیگر قصاص مىشوند؛ لیکن قصاص مرد در برابر زن مشروط به پرداخت «فاضل دیه» یعنى نصف دیه مرد به اولیاى دم زن است. روایات معتبر و متعددى بر نظریه مذکور دلالت دارد که مورد استناد فقهاى شیعه قرار گرفته است.
ب) قصاص عضو
مطابق نظریه فقهاى شیعه,[2] زن و مرد در قصاص عضو با یکدیگر برابر هستند، تا آنجا که دیه عضو به ثلث دیه کامل برسد. در آن صورت، قصاص عضو مرد در مقابل عضو زن، مشروط به پرداخت نصف دیه عضو مرد از سوى زن به مرد است. مستند این نظریه، روایات معتبراست.[3]
حکمت ها: انتقادگران حکم مزبور را خلاف انصاف دانسته و امکان اجرای مساوی قصاص برای زن و مرد را مطابق عدالت و انصاف تلقّی نمودهاند. با صرف نظر از مبانی حقوقی، در نگاه ابتدایی و سطحی، تساوی حق قصاص زن و مرد به مذاق ما نیز ممکن است خوشایند آید. ولی از جهت مبانی، غیر قابل پذیرش است و این هرگز به معنای کم انگاشتن شخصیت زن نیست.
در کتاب شریف وسائل الشیعه که منبع بزرگ روایی برای فتاوای فقهای شیعه است، بیش از ده روایت ذکر شده که به روشنی بر این حکم دلالت دارد. فقهای بزرگوار شیعه نیز بر اساس همین روایات و طبق آنها فتوی دادهاند.
حضرت امام خمینی (ره) نیز در تحریرالوسیله میفرماید: «مرد آزاد و حرّ در مقابل مرد آزاد قصاص میشود و بلکه در برابر زن آزاد نیز کشته میشود، ولی مشروط به پرداخت تفاوت دیه که عبارت است از نصف دیه مرد».
بنابراین اصل حکم و فتوی مسلم است. اما اینکه حکمت حکم چیست و ما چرا باید بپذیریم و عمل کنیم، باید گفت ، تمام احکام اسلامی بر اساس مصالح و مفاسدی در عالم واقع است که خداوند عالم مطلق بخاطر همان امور، این دستورات خاص را برای بشر وضع فرموده است. و ما هم بدلیل اعتقاد به خداوند عالم و قادر و حکیم و خیرخواه و عصمت پیامبر و ائمه علیهم السلام ، همه دستورات را تعبّداً باید بپذیریم. چه توجیهی به عقل ما برسد و حکمتی را درک کنیم یا نه، زیرا اصل اعتقاد ما به خدا و پیامبر و قرآن و اسلام، مؤید و ثابت شده بوسیله عقل و قطعی است. در این صورت، تعبّدِ ما هم، تقلید کورکورانه و غیر معقول نیست. بلکه تعبّد با پشتوانه عقل و حکم قطعی، خود مستدلّ و معقول است.
در بحث دیه که کاملاً به مسأله قصاص هم مربوط است، از دیدگاه اسلام زن و مرد از جهت انسانیت یکسان اند، ولی بدلیل برخیاز تفاوتها، دارای احکام اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خاصی هستند. میزان دیه و همچنین تفاوت زن و مرد در حکم قصاص، بخاطر ارزش انسانی زن و مرد نیست تا کسی بگوید چرا دین ارزش مرد را بیش از زن قرار داده است. همان گونه که در بحث مهریه اینگونه نیست که زن به دلیل مهریه فرد ارزشمندی است و مرد به دلیل اینکه مهریه به او تعلق نمی گردد انسان بی ارزشی است.
بحث دیه و قصاص در مورد مذکور که با پرداخت نیمی از دیه مرد قاتل امکان پذیر است به دلیل نقشی است که غالب آقایان در تأمین معاش خانواده و اقتصاد جامعه دارند، خداوند متعال برای پر کردن خلأ وجود مرد که معمولاً نان آور خانه است، دیه مرد را دو برابر زن قرار داده است. طبقاین اصل اگر مردی، زنی را کشت، اولیای خون و ورثه زن اگر عفو کردند که راه بهتر را برگزیدهاند و اگر خواستند میتوانند مرد را بعنوان قصاص بکشند. ولی باید نصف دیه مرد که مابهالتفاوت بین دیه مرد و زن است را به بازماندگان مرد پرداخت کنند که هم حق اولیای مقتول استیفاء شده و غضب شان ـضمن اینکه کنترل میشود ـ بنحو عادلانه خاموش شود، و هم بازماندگان قاتل که گناهی هم در این میان ندارند، بخاطر جرم و گناه دیگری از زندگی ساقط نشوند، خصوصاً باید توجه داشت که نصف دیه مرد قاتل به زن و بچه او پرداخت میشود. همان طوری که ملاحظه میکنید نوعا در این موارد مراعات افراد آسیب پذیر، موجب این حکم شده است و مسأله بیاعتنایی و کم ارزشی به بانوان نیست.
نکته دیگر اینکه ،در قصاص تناسب جرم و مجازات مطرح است و کشتن یک مرد به وسیله یک مرد کاملا با قصاص او بدون پرداخت دیه تناسب دارد و جای هیچ گونه سئوال و شبهه ای باقی نمی ماند. همانطور که مقتول در جایگاه مدیریت اقتصادی خانواده است از بین رفته قاتل هم که در جایگاه مدیریت اقتصادی خانواده است قصاص می شود و این دو با یکدیگر متناسب و مساوی است به خلاف زمانی که قاتل مرد و مقتول زن باشد.
[1] . رک: الحلبى، صص 383ـ384؛ شیخ مفید، المقنعه، ص 739؛ الطوسى، المبسوط، ج 7، ص 5 و الوسیلة، ص 431؛ الحلى، شرایع الاسلام، ج 4، ص 210 و قواعد الاحکام، ج 3، ص 594؛ العاملى، مسالک الافهام، ج 15، ص 108؛ امام خمینى، ج 2، ص 467؛ الخوئى، ج 2، صص 34ـ35؛ النجفى، ج 42، ص 82 و...
[2] . رک: الطوسى، مبسوط، ص 13؛ الحلى، شرایع الاسلام، ص 210؛ العاملى، مسالک الافهام، ج 15، صص 110ـ111؛ الحلى، قواعد الاحکام، ص 594؛ النجفى، ج 42، ص 344؛ امام خمینى، ص 487؛ الخوئى، ص 150 و...
[3] . رک: حر العاملى، صص 163ـ164، باب 1، ح 1ـ4
نظرات (۰)
هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
در روزگار ما اندیشه های باطل مادی و سرمایه داری، با روی آوردن به معنویت و دین، فضایی از دین داری و معنویت ورزی را ایجاد کرده اند تا در پوشش آن، هوس های ناپاک خود را توجیه نموده و آرزوهای ناروای خویش را برآورند، که به این ترتیب، عرصه گسترده ای از نبرد میان حق و باطل را گشوده اند؛ نبردی که صحنه رویارویی ارزش ها و اعتقادات بوده و پیروزی در آن، حفظ کردن یا تغییر دادن باورها و ارزش هاست.
قرآن می فرماید: فَمَنِ اعْتَدَى عَلَیْکُمْ فَاعْتَدُواْ عَلَیْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدَى عَلَیْکُمْ.شاید یک تفسیر این آیه این باشد که با همان ابزاری که به جنگ شما می آیند باید به جنگ دشمنان اسلام رفت. لذا پاسخ تهدید نرم، مقابله نرم است. پاسخ مبارزه علمی، مبارزه علمی است.
باز در قرآن آمده: وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ .این آیه به این مساله اشاره دارد که ما می بایست از تمامی ظرفیتهای ممکن خود در جنگ نرم بهره جوییم.برای مقابله با جنگ نرم ، باید از قدرت نرم استفاده کرد و راهبرد دشمنان را از صحنه خارج کرد .
راهبردهایی را باید از صحنه خارج کرد که با تحقق آنها دشمن تلاش می کند مشروعیت نظام دین مبتنی بر ولایت فقیه را از بین ببرد .
ما محبین صادق الائمه علیه السلام در راستای جنگ نرم و عمل به فرمایشات رهبر معظم انقلاب و مقابله با تهاجمات فرهنگی که ایمان مسلمین را نشانه رفته است و سعی در تخریب عقاید و افکارمان دارد در فضای مجازی سایت ام فروه سلام الله علیهارا در سرزمین تکریم مقام عالی امام صادق علیه السلام شهرستان رفسنجان (دارالصادقیون) ،راه اندازی نموده ایم.که وظیفه خود را در قبال احیای اندیشه های والای اهل بیت(علیهم السلام) و حفظ ارزش ها و دفاع از مبانی فکری انقلاب واسلام انجام داده و مطالبی سودمند برای کسانی که جویای حقیقت هستند ارائه نماییم. امید است که اگر بزرگواران از ما لغزشی دیدند به دیده اغماض در ننگرند و از سر بزرگواری از راهنمایی خود داری ننمایند فاستبقوالله الخیرات الی الله مرجعکم”
آدرس:استان کرمان ، شهرستان رفسنجان،
حسن آباد صادق الائمه علیه السلام نوق،
شورای مرکزی انجمن محبین صادق الائمه علیه السلام
احمد تقی نژاد
طبقه بندی موضوعی
- مجموعه تازه های نامزدی، عقد و ازدواج (۱۴۸)
- مجموعه رازهای موفقیت در زناشویی (۵۵۸)
- مجموعه: دانستنیهای قبل از ازدواج (۷۸۸)
- مجموعه : روانشناسی زناشویی (۱۱۸)
- مجموعه: مشاوره خانواده (۱۲۴)
- مجموعه سفارشات حجاب (۱۰۸)
- مجموعه دوران سالمندی (۴۶)
- مجموعه تعلیم و تربیت (۱۱۴)
- مجموعه رفتار کودکان و والدین (۱۲۴)
- مجموعه فضایل اخلاقی (۴۷)
- مجموعه رذایل اخلاقی (۶۸)
- مجموعه اعمال مستحبی و عبادات (۳۵)
- مجموعه طب الائمه و مجله سلامت (۱۶۵)
- مجموعه: داستان و حکایت (۲۶۵)
- مجموعه : پرسمان (۷۰)
- مجموعه: مطالب گوناگون (۵۹)
- مجموعه :گزارش محافل مذهبی (۵)
- صفحه مشکلات (۳)
بایگانی
- مرداد ۱۳۹۸ (۲)
- تیر ۱۳۹۸ (۳)
- ارديبهشت ۱۳۹۸ (۲)
- اسفند ۱۳۹۷ (۱)
- بهمن ۱۳۹۷ (۴)
- دی ۱۳۹۷ (۹)
- آبان ۱۳۹۷ (۱)
- مهر ۱۳۹۷ (۱)
- شهریور ۱۳۹۷ (۴)
- مرداد ۱۳۹۷ (۸)
- تیر ۱۳۹۷ (۱)
- خرداد ۱۳۹۷ (۳)
- ارديبهشت ۱۳۹۷ (۴)
- فروردين ۱۳۹۷ (۷)
- اسفند ۱۳۹۶ (۱۱)
- بهمن ۱۳۹۶ (۱۹)
- دی ۱۳۹۶ (۲۴)
- آذر ۱۳۹۶ (۱۴)
- آبان ۱۳۹۶ (۹)
- مهر ۱۳۹۶ (۷)
- شهریور ۱۳۹۶ (۲۲)
- مرداد ۱۳۹۶ (۲۷)
- تیر ۱۳۹۶ (۳۳)
- خرداد ۱۳۹۶ (۵۲)
- ارديبهشت ۱۳۹۶ (۶۲)
- فروردين ۱۳۹۶ (۵۲)
- اسفند ۱۳۹۵ (۲۶)
- بهمن ۱۳۹۵ (۴۲)
- دی ۱۳۹۵ (۸۶)
- آذر ۱۳۹۵ (۱۴۱)
- آبان ۱۳۹۵ (۱۱۹)
- مهر ۱۳۹۵ (۶۱)
- شهریور ۱۳۹۵ (۱۶۴)
- مرداد ۱۳۹۵ (۲۱۰)
- تیر ۱۳۹۵ (۳۰۵)
- خرداد ۱۳۹۵ (۱۶۲)
- ارديبهشت ۱۳۹۵ (۵۶)
- فروردين ۱۳۹۵ (۹۶)
- اسفند ۱۳۹۴ (۵۲)
- بهمن ۱۳۹۴ (۶۱)
- دی ۱۳۹۴ (۶۱)
- آذر ۱۳۹۴ (۱۵۱)
- آبان ۱۳۹۴ (۲۶۶)
- مهر ۱۳۹۴ (۲۲۱)
- شهریور ۱۳۹۴ (۲۱۲)
- شهریور ۱۳۹۳ (۱)
کلمات کلیدی
آخرين مطالب
-
-
روش صحبت کردن صحیح با شوهر
يكشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ -
آبروی همسرتان را حفظ کنید!
شنبه ۱۵ تیر ۱۳۹۸ -
تزئین ماشین عروس به یاد شهدای دفاع مقدس
چهارشنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۸ -
خانمها مراقب گوشهگیری و انزوای همسران خود باشند
جمعه ۷ تیر ۱۳۹۸ -
علت تنوع طلبی مردان در چیست؟
يكشنبه ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۸ -
با همسر دروغگو چه کنیم؟
دوشنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۹۸ -
رمزگشایی از زندگی زوجهای موفق
شنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ -
مراقب همسرتان باشید !
شنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۷ -
رﻭﯼ ﺍﻋﺼﺎب شوهرتون ﺭﺍﻩ ﻧﺮید
جمعه ۲۶ بهمن ۱۳۹۷
پربحث ترين ها
-
-
شکست حرمتها با ازدواج موقت
نظرات: ۷۸ -
زندگینامه ام فروه سلام الله علیها
نظرات: ۲۸ -
نکات کنکوری روز خواستگاری
نظرات: ۹ -
ویژگی های زن خوب برای ازدواج
نظرات: ۸ -
سوالاتی در مورد ازدواج موقت.
نظرات: ۸ -
ثواب ازدواج موقت
نظرات: ۷ -
-
اس ام اس های ایام فاطمیه
نظرات: ۶ -
چطور به روابط نامشروع نه بگویید؟
نظرات: ۶
محبوب ترين ها
-
۴۶۶۱ -
۱۰۱۲ -
۱۵۵۲ -
۱۴۴۰ -
۱۳۰۰ -
۱۴۸۱ -
۱۱۹۷ -
۱۳۱۸ -
۱۴۰۲ -
۱۵۷۴
پربازديدها
-
۳۴۰۷۰ -
۲۶۲۹۱ -
۱۶۹۹۲ -
۱۲۹۸۶ -
۱۱۸۳۸ -
۱۹۶۰۹ -
۲۰۱۰۳ -
۱۹۸۴۰ -
۱۵۰۷۸ -
۵۷۳۱