شاتوت؛ آبدار و خوشمزه
شاتوت میوهای است که به عنوان میوه سلامت از آن نام برده میشود. این میوه سرشار از مواد مغذی است و میتواند به عنوان منبعی مناسب برای تأمین نیاز روزانه افراد به انواع مواد مغذی در برنامه غذایی افراد
و به ویژه در دوره سالمندی لحاظ شود.
شاتوت مقاومت بدن در برابر عوامل بیماریزای عفونی را افزایش داده و رادیکالهای آزادی را که برای سلامت سلولهای بدن مضر است از بین میبرد. از آنجایی که شاتوت حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامینهای B، اسیدفولیک و نیاسین است در سوختوساز کربوهیدراتها، چربیها و پروتئینها نیز موثر است بنابراین میتوان توتها را از جمله میوههای خوشمزه دانست که میتوانند شگفتی آفرین بوده و در بهبود سلامت بدن موثر باشند.
بسیاری از افراد، شاتوت را بومی ایران میدانند و اروپاییها و حتی آمریکاییها هم شاتوت را با همین نام ایرانیاش میشناسند اما درخت این میوه آبدار و خوشمزه در سواحل شرقی و غربی استرالیا هم قدمت دیرینهای دارد. شاتوت، در اصل جزو میوههای آبدار و شیرین است اما وقتی که هنوز به خوبی نرسیده، طعم آن ترش است. شاتوت طبیعت سردی دارد و به همین دلیل به افرادی که علاقه زیادی به این میوه دارند، توصیه میشود بعد از خوردن آن، حتماً یک خوراکی با طبیعت گرم مانند خرما یا نبات بخورند تا دلدرد نگیرند. البته در طب سنتی میگویند که همین طبیعت سرد شاتوت، آن را به یک صفرابر قوی تبدیل کرده است.
کاربردهای شاتوت
در کشورهای جنوب شرقی آسیا و شمال آمریکا، از شاتوت فقط به عنوان یک میوه استفاده نمیکنند بلکه از آن در تهیه انواع کیکها، تارتها و پایها کمک میگیرند و حتی شاتوت تازه را با یک تکه نبات یا کمی شکر، دم میکنند و این نوشیدنی خوشمزه را با کیک یا بیسکویت در وعده عصرانهشان میخورند. کشورهای شمال غرب آسیا هم شاتوت را خشک و پودر میکنند و آن را برای طعم دادن به انواع گوشتهایشان به کار میبرند. شاتوت خشک میتواند جایگزین مناسبی برای قند در کنار چای روزانه هم باشد چون این میوه حاوی قند فروکتوز است و مصرف به اندازه آن مشکلی برای افراد مبتلا به دیابت به وجود نمیآورد. مربا و شربت شاتوت هم جزو خوراکیهای محبوب بین مردم افغانستان، آذربایجان، ترکیه، سوریه و مصر و آب شاتوت خنک یکی از پرطرفدارترین نوشیدنیها بین ما ایرانیان و ساکنان کشورهای همسایهمان مانند ترکیه در این روزهای گرم تابستان است!
خواص شاتوت
* شاتوت سرشار از انواع آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی است و مصرف به اندازه آن میتواند خطر ابتلا به انواع سرطانها را کاهش دهد.
* هر ۱۰۰ گرم شاتوت، فقط ۴۳ کیلوکالری انرژی دارد و از این نظر، جزو میوههای کم کالری محسوب میشود.
* این میوه حاوی نوعی آنتیاکسیدان است که از گرفتگی عروق و ابتلا به سکته قلبی جلوگیری میکند.
* سرشار از ویتامین ث (۴/۳۶ میکروگرم در هر ۱۰۰ گرم) است که مصرف آن رادیکالهای آزاد را خنثی میکند و میتواند جذب آهن را در بدن بالا ببرد.
بهتر است در صورت پایین بودن فشار خون از خوردن شاتوت به خصوص انواع نرسیده و ترش آن خودداری کنید زیرا این میوه میتواند تا حدی فشار خون را هم پایین بیاورد
* منبع خوبی برای دریافت پیشساز ویتامینهای A یعنی بتاکاروتن محسوب میشود و به همین دلیل گزینه مناسبی برای حفظ شادابی پوست و سلامت چشمهاست. یک نوع کاروتنوئید بسیار مفید به نام زآگزانتین هم در شاتوت وجود دارد که میتواند از ابتلای زودرس به تاری دید جلوگیری کند.
* آهن بالای موجود در شاتوت (۱/۸۵ میلیگرم در هر ۱۰۰ گرم) آن را به یک میوه مناسب برای خانمها که معمولاً از کمبود آهن رنج میبرند، تبدیل کرده است.
* در این میوه مواد معدنی مفیدی مانند پتاسیم، منگنز و منیزیم وجود دارد. پتاسیم میتواند سرعت ضربان قلب و فشار خون را در بدن تنظیم کند و منگنز و منیزیم در تنظیم میزان هورمونها و آنزیمهای بدن نقش بسزایی دارند.
چرا شاتوت سیاه است؟
یکی از مفیدترین و مغذیترین آنتیاکسیدانهای موجود در شاتوت، آنتوسیانین نام دارد که باعث سیاه شدن رنگ (ارغوانی بسیار تیره) شاتوت رسیده میشود. دانشمندان و متخصصان تغذیه به این نتیجه رسیدهاند که این آنتیاکسیدان، بیشترین و پررنگترین نقش را در پیشگیری از سرطان، ابتلا به پیری زودرس، بیماریهای عصبی، عفونتهای ویروسی و باکتریایی و دیابت در بدن ما ایفا میکند. به همین دلیل به تمام افراد توصیه میشود برای دریافت آن، حتماً شاتوت را به صورت کاملاً رسیده بخورند تا به مقدار کافی از آنتوسیانین آن بهرهمند شوند.
توتها
شاتوت و تقویت حافظه
میوههایی مانند توتفرنگی و شاتوت میتواند در حفظ تواناییهای ذهنی افراد در سالمندی موثر باشد. بر اساس تحقیقات جدیدی که در این زمینه انجام شده است، مصرف نوعی از توتها مانند توتفرنگی یا شاتوت که حاوی فلاونویید است میتواند کاهش تواناییهای ذهنی در زنان سالمند را تا ۲.۵ سال به تأخیر اندازد.
زنانی که هر هفته دو بار میوههایی مانند شاتوت یا توتفرنگی را در برنامه غذایی روزانه خود قرار میدهند دیرتر با مشکل فراموشی و کاهش تواناییهای ذهنی مواجه میشوند. به این ترتیب تنها با استفاده از تغییرات جزئی در برنامه غذایی افراد میتوان بسیاری از مشکلات دوران سالمندی را که محدودیتهایی به همراه دارد به تأخیر انداخت.
در این تحقیق گروهی ۱۲۰ هزار نفره از پرستاران در سنین ۳۰ تا ۵۵ سال شرکت کردند و از نظر برنامه تغذیهای و مصرف میوههای مختلف در برنامه غذایی روزانه مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج به دست آمده نشان میدهد با افزایش مصرف توتفرنگی و شاتوت، مواجه شدن با مشکلاتی نظیر فراموشی و زوال عقل به میزان قابل توجهی به تأخیر میافتد.
به طور کلی میتوان گفت مصرف میوهها و مواد غذایی که حاوی مقادیر قابل توجهی از ترکیباتی مانند آنتوسیانین و فلاونویید باشد میتواند تأثیر مهمی در بهبود عملکرد حافظه داشته باشد و انواع توت به عنوان منبعی از این ترکیبات، در دستیابی به این هدف به افراد کمک میکند. آنتوسیانیدها موادی هستند که به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی عمل کرده و با محافظت از ساختمان سلولهای بدن مانع از تخریب اکسیدانها و آسیبدیدگی سلولهای بدن میشوند.
پنج نکته طلایی
۱. برای از بین بردن لکه شاتوت، کافی است آن را با محلولی از آب سرد، پودر صابون و جوش شیرین بشویید و لباس لک شده را برای خشک شدن در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دهید.
۲. برای شستشوی شاتوت بهتر است آن را چند دقیقه در یک ظرف پر از آب بریزید و ابتدا با دستتان کمی به سمت پایین فشار دهید و کمی از آب روی ظرف را خالی کنید و سپس شاتوت را از روی آب بگیرید و داخل سبد بریزید و آبکشی کنید.
۳. چون شاتوت پوست خارجی ندارد، امکان باقی ماندن سموم شیمیایی روی آن زیاد است بنابراین بهتر است به بچههای زیر ۵ سال و افرادی که مشکلات گوارشی یا نقص سیستم ایمنی بدن دارند، شاتوت ندهید.
۴. بهتر است در صورت پایین بودن فشار خون از خوردن شاتوت به خصوص انواع نرسیده و ترش آن خودداری کنید زیرا این میوه میتواند تا حدی فشار خون را هم پایین بیاورد.
۵. فراموش نکنید که امکان نگه داشتن شاتوت به صورت فریز شده تا ۲ ماه و در یخچال تا ۴ روز وجود دارد.
منابع:
هفته نامه سلامت – شماره ۴۰۳
جام جم – پرنیان قربانپور
نظرات (۰)
هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
در روزگار ما اندیشه های باطل مادی و سرمایه داری، با روی آوردن به معنویت و دین، فضایی از دین داری و معنویت ورزی را ایجاد کرده اند تا در پوشش آن، هوس های ناپاک خود را توجیه نموده و آرزوهای ناروای خویش را برآورند، که به این ترتیب، عرصه گسترده ای از نبرد میان حق و باطل را گشوده اند؛ نبردی که صحنه رویارویی ارزش ها و اعتقادات بوده و پیروزی در آن، حفظ کردن یا تغییر دادن باورها و ارزش هاست.
قرآن می فرماید: فَمَنِ اعْتَدَى عَلَیْکُمْ فَاعْتَدُواْ عَلَیْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدَى عَلَیْکُمْ.شاید یک تفسیر این آیه این باشد که با همان ابزاری که به جنگ شما می آیند باید به جنگ دشمنان اسلام رفت. لذا پاسخ تهدید نرم، مقابله نرم است. پاسخ مبارزه علمی، مبارزه علمی است.
باز در قرآن آمده: وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ .این آیه به این مساله اشاره دارد که ما می بایست از تمامی ظرفیتهای ممکن خود در جنگ نرم بهره جوییم.برای مقابله با جنگ نرم ، باید از قدرت نرم استفاده کرد و راهبرد دشمنان را از صحنه خارج کرد .
راهبردهایی را باید از صحنه خارج کرد که با تحقق آنها دشمن تلاش می کند مشروعیت نظام دین مبتنی بر ولایت فقیه را از بین ببرد .
ما محبین صادق الائمه علیه السلام در راستای جنگ نرم و عمل به فرمایشات رهبر معظم انقلاب و مقابله با تهاجمات فرهنگی که ایمان مسلمین را نشانه رفته است و سعی در تخریب عقاید و افکارمان دارد در فضای مجازی سایت ام فروه سلام الله علیهارا در سرزمین تکریم مقام عالی امام صادق علیه السلام شهرستان رفسنجان (دارالصادقیون) ،راه اندازی نموده ایم.که وظیفه خود را در قبال احیای اندیشه های والای اهل بیت(علیهم السلام) و حفظ ارزش ها و دفاع از مبانی فکری انقلاب واسلام انجام داده و مطالبی سودمند برای کسانی که جویای حقیقت هستند ارائه نماییم. امید است که اگر بزرگواران از ما لغزشی دیدند به دیده اغماض در ننگرند و از سر بزرگواری از راهنمایی خود داری ننمایند فاستبقوالله الخیرات الی الله مرجعکم”
آدرس:استان کرمان ، شهرستان رفسنجان،
حسن آباد صادق الائمه علیه السلام نوق،
شورای مرکزی انجمن محبین صادق الائمه علیه السلام
احمد تقی نژاد
طبقه بندی موضوعی
- مجموعه تازه های نامزدی، عقد و ازدواج (۱۴۸)
- مجموعه رازهای موفقیت در زناشویی (۵۵۸)
- مجموعه: دانستنیهای قبل از ازدواج (۷۸۸)
- مجموعه : روانشناسی زناشویی (۱۱۸)
- مجموعه: مشاوره خانواده (۱۲۴)
- مجموعه سفارشات حجاب (۱۰۸)
- مجموعه دوران سالمندی (۴۶)
- مجموعه تعلیم و تربیت (۱۱۴)
- مجموعه رفتار کودکان و والدین (۱۲۴)
- مجموعه فضایل اخلاقی (۴۷)
- مجموعه رذایل اخلاقی (۶۸)
- مجموعه اعمال مستحبی و عبادات (۳۵)
- مجموعه طب الائمه و مجله سلامت (۱۶۵)
- مجموعه: داستان و حکایت (۲۶۵)
- مجموعه : پرسمان (۷۰)
- مجموعه: مطالب گوناگون (۵۹)
- مجموعه :گزارش محافل مذهبی (۵)
- صفحه مشکلات (۳)
بایگانی
- مرداد ۱۳۹۸ (۲)
- تیر ۱۳۹۸ (۳)
- ارديبهشت ۱۳۹۸ (۲)
- اسفند ۱۳۹۷ (۱)
- بهمن ۱۳۹۷ (۴)
- دی ۱۳۹۷ (۹)
- آبان ۱۳۹۷ (۱)
- مهر ۱۳۹۷ (۱)
- شهریور ۱۳۹۷ (۴)
- مرداد ۱۳۹۷ (۸)
- تیر ۱۳۹۷ (۱)
- خرداد ۱۳۹۷ (۳)
- ارديبهشت ۱۳۹۷ (۴)
- فروردين ۱۳۹۷ (۷)
- اسفند ۱۳۹۶ (۱۱)
- بهمن ۱۳۹۶ (۱۹)
- دی ۱۳۹۶ (۲۴)
- آذر ۱۳۹۶ (۱۴)
- آبان ۱۳۹۶ (۹)
- مهر ۱۳۹۶ (۷)
- شهریور ۱۳۹۶ (۲۲)
- مرداد ۱۳۹۶ (۲۷)
- تیر ۱۳۹۶ (۳۳)
- خرداد ۱۳۹۶ (۵۲)
- ارديبهشت ۱۳۹۶ (۶۲)
- فروردين ۱۳۹۶ (۵۲)
- اسفند ۱۳۹۵ (۲۶)
- بهمن ۱۳۹۵ (۴۲)
- دی ۱۳۹۵ (۸۶)
- آذر ۱۳۹۵ (۱۴۱)
- آبان ۱۳۹۵ (۱۱۹)
- مهر ۱۳۹۵ (۶۱)
- شهریور ۱۳۹۵ (۱۶۴)
- مرداد ۱۳۹۵ (۲۱۰)
- تیر ۱۳۹۵ (۳۰۵)
- خرداد ۱۳۹۵ (۱۶۲)
- ارديبهشت ۱۳۹۵ (۵۶)
- فروردين ۱۳۹۵ (۹۶)
- اسفند ۱۳۹۴ (۵۲)
- بهمن ۱۳۹۴ (۶۱)
- دی ۱۳۹۴ (۶۱)
- آذر ۱۳۹۴ (۱۵۱)
- آبان ۱۳۹۴ (۲۶۶)
- مهر ۱۳۹۴ (۲۲۱)
- شهریور ۱۳۹۴ (۲۱۲)
- شهریور ۱۳۹۳ (۱)
کلمات کلیدی
آخرين مطالب
-
-
روش صحبت کردن صحیح با شوهر
يكشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ -
آبروی همسرتان را حفظ کنید!
شنبه ۱۵ تیر ۱۳۹۸ -
تزئین ماشین عروس به یاد شهدای دفاع مقدس
چهارشنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۸ -
خانمها مراقب گوشهگیری و انزوای همسران خود باشند
جمعه ۷ تیر ۱۳۹۸ -
علت تنوع طلبی مردان در چیست؟
يكشنبه ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۸ -
با همسر دروغگو چه کنیم؟
دوشنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۹۸ -
رمزگشایی از زندگی زوجهای موفق
شنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ -
مراقب همسرتان باشید !
شنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۷ -
رﻭﯼ ﺍﻋﺼﺎب شوهرتون ﺭﺍﻩ ﻧﺮید
جمعه ۲۶ بهمن ۱۳۹۷
پربحث ترين ها
-
-
شکست حرمتها با ازدواج موقت
نظرات: ۷۸ -
زندگینامه ام فروه سلام الله علیها
نظرات: ۲۸ -
نکات کنکوری روز خواستگاری
نظرات: ۹ -
ویژگی های زن خوب برای ازدواج
نظرات: ۸ -
سوالاتی در مورد ازدواج موقت.
نظرات: ۸ -
ثواب ازدواج موقت
نظرات: ۷ -
-
اس ام اس های ایام فاطمیه
نظرات: ۶ -
چطور به روابط نامشروع نه بگویید؟
نظرات: ۶
محبوب ترين ها
-
۴۶۶۱ -
۱۰۱۲ -
۱۵۵۲ -
۱۴۴۰ -
۱۳۰۰ -
۱۴۸۰ -
۱۱۹۷ -
۱۳۱۸ -
۱۴۰۲ -
۱۵۷۴
پربازديدها
-
۳۴۰۷۰ -
۲۶۲۹۱ -
۱۶۹۹۲ -
۱۲۹۸۵ -
۱۱۸۳۸ -
۱۹۶۰۹ -
۲۰۱۰۲ -
۱۹۸۴۰ -
۱۵۰۷۸ -
۵۷۳۱