تغذیه کودکان
کودکان را چگونه با غذاهای سودمند و مورد لزوم تغذیه کنیم؟
بچه ها غذاهای شیرین شکردار و تنقلات را بیشتر دوست دارند به ویژه اگر این مواد به وسیله تلویزیون تبلیغ شوند، و لو این که غذای بدون ارزش باشند. غذاهای آماده(مانند ساندویچ و نظائر آن) غالبا دارای چربی زیاد هستند و در عین خوش آیند کودکان، برخی از پدر و مادرها به کودکان دبستانی خود پول می دهند تا ناهار خود را از غذاهای آماده که غالبا چربی زیاد هم دارند، تهیه نمایند. کودکانی که غذای چرب به مقدار زیاد می خورند، در آتیه دچار مشکلات زیاد خواهند شد از آن جمله است بیماری قلبی و چاقی در همه طول عمر.
تازه گیها به این مطلب پی برده شده است که در سرخرگهای کودکان ۳ و ۴ ساله نیز کلسترل رسوب می کند. بسیاری از نوجوانان، به ویژه دخترها، از خوردن مواد کلسیم دار ابا می کنند و در نتیجه احتمال بروز پوکی استخوان در سنین بالا برای آنان هست در حالی که آنان غذاهائی را دوست دارند که چربی و نمک زیاد داشته باشند.
والدین چه باید بکنند؟
پدر و مادر نخستین و بزرگترین مربیان کودکان و الگوی آنان هستند. آنان می توانند برای کودکان غذای لذیذ مغذی تهیه نمایند. این بدان معنی نیست که غذا لزوما گرانبها باشد، چه با بهای متوسط نیز می توان غذای مغذی برای کودکان تدارک دید. اگر قرار است نوجوان ناهار خود را خارج از منزل بخورد، باید به او یاد داد که چه نوع غذا بخورد.
اگر طرز پخت شما به طور سنتی و عادی غیر سالم است یعنی مواد زیان آور مانند روغن و چربی زیاد مصرف می کنید، می توانید به تدریج غذا را سالم تر نمائید به ویژه اگر شما پیش از بچه دار شدن به غذاهائی عادت داشته اید که خوش آیند شما بوده است و اکنون که بچه دارید باید غذای خود را طوری ترتیب دهید که به تندرستی کودکتان زیان آور نباشد.
به یاد داشته باشید که برخی از علل مهم مرگ مانند بیماری قلبی و حمله قلبی، سکته مغزی و بعضی از سرطانها با تغذیه ارتباط دارند. بنابراین آموزش تغذیه درست به کودکان، با ارزش ترین هدیه ای است که شما می توانید به نوباوگان خود بدهید تا بدینوسیله زندگی آنان را پرثمر، با نشاط و طولانی بکنید.
بسیار آسان است که عادات نیکو را در کودکی به افراد بیآموزیم در عین حال که یاد دادن عادات خوب هرگز دیر نیست، این امر در سالهای بعد یعنی در نوجوانی نیز مشکل نمی باشد. منتهی باید نخست خودمان بدانیم که عادات خوب کدامند تا آنها را جزو برنامه فرزندانمان، از زمان کودکی و دوران کودکستانی و دوران دبیرستانی، قرار دهیم و گرنه «رطب خورده منع رطب چون کند؟».
ارتباط وزن با کلسترل
در این شکی نیست که مزاج کودکان تمایل به چاق شدن دارد به ویژه اگر غذا به وفور در دسترس آنان باشد بنابراین در برنامه غذائی کودکانی که در معرض چاق شدن هستند، باید دقت بیشتری کرد.
مشکل چاقی زیاد کودکان در وهله نخست اجتماعی، روانی است چه به سبب ریشخند کودکان دیگر، از خود تصویر تحقیر شده ای مجسم می کنند. از نظر پزشکی نیز چاقی در افراد بالغ ممکن است همراه با خطرهائی مانند بیماری قند، پرفشار خونی و سنگ کیسه صفرا باشد. اگر کسی در کودکی چاق باشد، ممکن است در بزرگی و سنین بالا دچار خطراتی گردد.
چرا برخی از کودکان کوتاه و چاق هستند؟
بعضی ها علت آن را وراثت می دانند اما این نکته را نیز نباید از نظر دور داشت که انسان تحت اثر دو عامل وراثت و محیط قرار دارد. گرچه برخی از کودکان به سبب ارث تمایل به چاقی دارند ولی این بدان معنی نیست که چاقی قابل پیش گیری نمی باشد.
بدون شک اندازه بدن تا حدود زیادی به دهان وابسته است یعنی از راه خوردن اندازه بدن تعیین می شود.
مطلب دیگر مساله کلسترل است. این ماده ای است مسؤول ایجاد پلاک ها و یا صفحات مسدود کننده سرخرگها و بوجود آورنده حمله های قلبی در بزرگسالان.
سابق بر این پزشکان بر این باور بودند که فرایند یاد شده آغاز نمی گردد تا این که سن زیادی سپری شده باشد. اما اکنون دانشمندان به این امر پی برده اند که حتی در کودکان و نوجوانان نیز نشانه هائی از رسوب چربی در سرخرگها دیده می شود. باعث شگفتی شد وقتی که دانشوران اعلان کردند که «سفتی سرخرگها در واقع بسیار زودتر از آن که تاکنون فکر می کردند، آغاز می شود».
اگر شما و یا همسر شما، کلسترل خون زیاد و یا گرفتگی سرخرگها و یا حمله قلبی، در سنین نسبتا جوانی داشته اید، ممکن است پزشک شما توصیه نماید که میزان کلسترل خون بچه شما، حتی در ۱ و ۲ سالگی اندازه گیری شود چه به شدیدترین نوع ارثی کلسترل زیاد، می توان در اوایل زندگی نیز پی برد، حتی در اوان کودکی.
در چنین مواردی پدر و مادر باید بیش از حد به رژیم غذائی و طرز زندگی کودک خود دقیق شوند. چون که مشکلات کلسترل بزرگسالی را معمولا نمی توان در کودکان مشاهده نمود اما این ها پس از بلوغ ظاهر می شوند بنابراین بسیاری از کودکان نیاز به آزمایش های معمولی دارند.
برخی از کودکان بیش از مورد لزوم چربی می خورند. کودکان بیش از دو سال نباید بیش از ۳۰درصد کالری غذائی را از چربی اخذ نمایند و مقدار چربی اشباع شده نیز باید ۱۰درصد و بلکه کمتر باشد کودکان زیر دو سال چربی لازم دارند و نباید غذای کم چربی مانند شیر چرخ کرده(یعنی چربی گرفته) بخورند.
کودکان را به گونه ای آموزش دهید که نه تنها غذای کم چربی بخورند، بلکه از این غذا لذت هم ببرند.
به کودکانی که چاق هستند، نباید در رژیم غذائی سخت گیری کرد، بلکه باید مقدار چربی غذای آنان را کم نمود.
برای این که کودک احساس تبعیض و ستم در حق خود نکند، باید غذای همه اهل خانه کم چربی ولی مغذی باشد.
باید تماشای تلویزیون را محدود کرد و ساعت های زیادی آن را خاموش نمود تا کودک حرکت کند نه این که جلو تلویزیون چمباتمه بزند و به جای این که غذا را به انرژی تبدیل کند، آن را به صورت چربی در بدن خود ذخیره نماید.
غذای کلسیم دار
اگر دختر بچه شما، مانند بسیاری کودکان دیگر، از شیر خوشش نمی آید، بدانید که برخی از دختران به ویژه در سنین کودکستانی و دبستانی ترس از چاق شدن دارند چه می بینند که دختران چاق، مورد مسخره و خنده همسالان خود می شوند و می ترسند که خوردن شیر زیاد آنان را چاق نماید لذا ناخودآگاه شیر را دوست ندارند و شما نیز به علت اصلی پی نمی برید. اگر این کودک از شیر و ماست که سرشار از کلسیم هستند، پرهیز نماید و مواد کلسیم دار هم میل ننماید، در سالمندی گرفتار دشواریهای استخوانی علیل کننده خواهد شد چون بانوان در سنین بالا مقدار قابل توجهی از بافت استخوانی خود را از دست می دهند. این کمی بافت و قوام استخوانی که در اصطلاح پوکی استخوان نامیده می شود، باعث ناتوان شدن استخوان می گردد که به آسانی می شکند. این نوع شکستگی بیشتر در گردن استخوان ران، مچ دست و ستون فقرات اتفاق می افتد متاسفانه برخی از دختران با خوردن مواد غذائی که دارای کلسیم کم است، نمی توانند در آتیه استخوانهای محکمی داشته باشند. در واقع پوکی استخوان پیری، ریشه در کودکی دارد. این مطلب ساده و قابل درک است. چه استخوانها در کودکی شکل می گیرند. و بدن هم بدون وجود مقدار کافی کلسیم، نمی تواند استخوانهای محکم و قوی بسازد. مثل این که یک ساختمان با پی و «فونداسیون » ناباب و نادرست بنا شود که در این صورت دیر و یا زود، دشواریها بروز می کنند و این دشواریها می توانند مخرب باشند.
چگونه می توان از پوکی استخوان جلوگیری کرد؟
مطالعات کافی جای شک باقی نمی گذارند که در زمان نوجوانی و بلوغ و حتی پیش از آن، کلسیم باعث ایجاد استخوانهای قوی و سالم می شوند. در آمریکا در یک مطالعه روی ۹۴ دختر ۱۱ تا ۱۲ ساله به این نتیجه رسیدند که برخی از این دختران که کلسیم اضافی مصرف کردند، (روزانه حدود۳/۱ گرم)، پس از ۱۸ ماه استخوان آنان محکم تر از دیگران بود. دختران می توانند استخوانهای خود را پیش از سنین یادشده نیز تقویت نمایند. پس از ۱۵ سالگی، استخوانها نمی توانند رشد زیادی داشته باشند. به طوری که یادآوری شده است فراورده های شیری یکی از بهترین منابع کلسیم هستند.
تغذیه سالم در کودکان
پیش از آن که درباره اثر تغذیه مطلوب برای داشتن استخوانهای مطلوب بحث نمائیم، مقدمتا مطالبی درباره اثر تغذیه بر فشار خون را یادآوری نماییم.
آیا رژیم غذائی سالم می تواند از پرفشارخونی جلوگیری نماید؟ دو مطالعه جدید قابل اعتماد نشان می دهند اگر کودکان و نوجوانان غذای مغذی و کم نمک بخورند، در آتیه کمتر دچار پرفشار خونی خواهند شد.
پژوهشگران هلندی ۱۶۰ کودک را که در غذای آن ان نمک به مقدار معمولی و یا کمتر از معمولی بود، تحت مطالعه قراردادند و به این نتیجه رسیدند که آنان استعداد کمتری به پرفشار خونی یافتند به طوری که فشار خون آنان بمانند نوزادان شش ماهه بود.
پژوهشگران آمریکائی نیز ۶۶۰ کودک ۸ تا ۱۴ ساله را تحت نظر قرار دادند و ملاحظه نمودند آنهائی که غذایشان دارای کلسیم، منیزیم، پتاسیم، پروتئین و فیبر بود، دارای فشار خون کمتر از دیگران که چربی زیاد می خوردند، بود. غذای مغذی خوب برای کودکان در میوه ها، سبزیها و فرآورده های شیری کم چربی است گرچه تفاوت فشار خون کودکان با دو نوع تغذیه چندان زیاد نیست ولی اثر آن در بزرگسالی نمایان خواهد شد حتی کودکانی که در سنین دبستانی هستند، باید از غذاهائی که نمک و چربی زیاد دارند، بپرهیزند.
نظرات (۰)
هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
در روزگار ما اندیشه های باطل مادی و سرمایه داری، با روی آوردن به معنویت و دین، فضایی از دین داری و معنویت ورزی را ایجاد کرده اند تا در پوشش آن، هوس های ناپاک خود را توجیه نموده و آرزوهای ناروای خویش را برآورند، که به این ترتیب، عرصه گسترده ای از نبرد میان حق و باطل را گشوده اند؛ نبردی که صحنه رویارویی ارزش ها و اعتقادات بوده و پیروزی در آن، حفظ کردن یا تغییر دادن باورها و ارزش هاست.
قرآن می فرماید: فَمَنِ اعْتَدَى عَلَیْکُمْ فَاعْتَدُواْ عَلَیْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدَى عَلَیْکُمْ.شاید یک تفسیر این آیه این باشد که با همان ابزاری که به جنگ شما می آیند باید به جنگ دشمنان اسلام رفت. لذا پاسخ تهدید نرم، مقابله نرم است. پاسخ مبارزه علمی، مبارزه علمی است.
باز در قرآن آمده: وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ .این آیه به این مساله اشاره دارد که ما می بایست از تمامی ظرفیتهای ممکن خود در جنگ نرم بهره جوییم.برای مقابله با جنگ نرم ، باید از قدرت نرم استفاده کرد و راهبرد دشمنان را از صحنه خارج کرد .
راهبردهایی را باید از صحنه خارج کرد که با تحقق آنها دشمن تلاش می کند مشروعیت نظام دین مبتنی بر ولایت فقیه را از بین ببرد .
ما محبین صادق الائمه علیه السلام در راستای جنگ نرم و عمل به فرمایشات رهبر معظم انقلاب و مقابله با تهاجمات فرهنگی که ایمان مسلمین را نشانه رفته است و سعی در تخریب عقاید و افکارمان دارد در فضای مجازی سایت ام فروه سلام الله علیهارا در سرزمین تکریم مقام عالی امام صادق علیه السلام شهرستان رفسنجان (دارالصادقیون) ،راه اندازی نموده ایم.که وظیفه خود را در قبال احیای اندیشه های والای اهل بیت(علیهم السلام) و حفظ ارزش ها و دفاع از مبانی فکری انقلاب واسلام انجام داده و مطالبی سودمند برای کسانی که جویای حقیقت هستند ارائه نماییم. امید است که اگر بزرگواران از ما لغزشی دیدند به دیده اغماض در ننگرند و از سر بزرگواری از راهنمایی خود داری ننمایند فاستبقوالله الخیرات الی الله مرجعکم”
آدرس:استان کرمان ، شهرستان رفسنجان،
حسن آباد صادق الائمه علیه السلام نوق،
شورای مرکزی انجمن محبین صادق الائمه علیه السلام
احمد تقی نژاد
طبقه بندی موضوعی
- مجموعه تازه های نامزدی، عقد و ازدواج (۱۴۸)
- مجموعه رازهای موفقیت در زناشویی (۵۵۸)
- مجموعه: دانستنیهای قبل از ازدواج (۷۸۸)
- مجموعه : روانشناسی زناشویی (۱۱۸)
- مجموعه: مشاوره خانواده (۱۲۴)
- مجموعه سفارشات حجاب (۱۰۸)
- مجموعه دوران سالمندی (۴۶)
- مجموعه تعلیم و تربیت (۱۱۴)
- مجموعه رفتار کودکان و والدین (۱۲۴)
- مجموعه فضایل اخلاقی (۴۷)
- مجموعه رذایل اخلاقی (۶۸)
- مجموعه اعمال مستحبی و عبادات (۳۵)
- مجموعه طب الائمه و مجله سلامت (۱۶۵)
- مجموعه: داستان و حکایت (۲۶۵)
- مجموعه : پرسمان (۷۰)
- مجموعه: مطالب گوناگون (۵۹)
- مجموعه :گزارش محافل مذهبی (۵)
- صفحه مشکلات (۳)
بایگانی
- مرداد ۱۳۹۸ (۲)
- تیر ۱۳۹۸ (۳)
- ارديبهشت ۱۳۹۸ (۲)
- اسفند ۱۳۹۷ (۱)
- بهمن ۱۳۹۷ (۴)
- دی ۱۳۹۷ (۹)
- آبان ۱۳۹۷ (۱)
- مهر ۱۳۹۷ (۱)
- شهریور ۱۳۹۷ (۴)
- مرداد ۱۳۹۷ (۸)
- تیر ۱۳۹۷ (۱)
- خرداد ۱۳۹۷ (۳)
- ارديبهشت ۱۳۹۷ (۴)
- فروردين ۱۳۹۷ (۷)
- اسفند ۱۳۹۶ (۱۱)
- بهمن ۱۳۹۶ (۱۹)
- دی ۱۳۹۶ (۲۴)
- آذر ۱۳۹۶ (۱۴)
- آبان ۱۳۹۶ (۹)
- مهر ۱۳۹۶ (۷)
- شهریور ۱۳۹۶ (۲۲)
- مرداد ۱۳۹۶ (۲۷)
- تیر ۱۳۹۶ (۳۳)
- خرداد ۱۳۹۶ (۵۲)
- ارديبهشت ۱۳۹۶ (۶۲)
- فروردين ۱۳۹۶ (۵۲)
- اسفند ۱۳۹۵ (۲۶)
- بهمن ۱۳۹۵ (۴۲)
- دی ۱۳۹۵ (۸۶)
- آذر ۱۳۹۵ (۱۴۱)
- آبان ۱۳۹۵ (۱۱۹)
- مهر ۱۳۹۵ (۶۱)
- شهریور ۱۳۹۵ (۱۶۴)
- مرداد ۱۳۹۵ (۲۱۰)
- تیر ۱۳۹۵ (۳۰۵)
- خرداد ۱۳۹۵ (۱۶۲)
- ارديبهشت ۱۳۹۵ (۵۶)
- فروردين ۱۳۹۵ (۹۶)
- اسفند ۱۳۹۴ (۵۲)
- بهمن ۱۳۹۴ (۶۱)
- دی ۱۳۹۴ (۶۱)
- آذر ۱۳۹۴ (۱۵۱)
- آبان ۱۳۹۴ (۲۶۶)
- مهر ۱۳۹۴ (۲۲۱)
- شهریور ۱۳۹۴ (۲۱۲)
- شهریور ۱۳۹۳ (۱)
کلمات کلیدی
آخرين مطالب
-
-
روش صحبت کردن صحیح با شوهر
يكشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸ -
آبروی همسرتان را حفظ کنید!
شنبه ۱۵ تیر ۱۳۹۸ -
تزئین ماشین عروس به یاد شهدای دفاع مقدس
چهارشنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۸ -
خانمها مراقب گوشهگیری و انزوای همسران خود باشند
جمعه ۷ تیر ۱۳۹۸ -
علت تنوع طلبی مردان در چیست؟
يكشنبه ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۸ -
با همسر دروغگو چه کنیم؟
دوشنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۹۸ -
رمزگشایی از زندگی زوجهای موفق
شنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ -
مراقب همسرتان باشید !
شنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۷ -
رﻭﯼ ﺍﻋﺼﺎب شوهرتون ﺭﺍﻩ ﻧﺮید
جمعه ۲۶ بهمن ۱۳۹۷
پربحث ترين ها
-
-
شکست حرمتها با ازدواج موقت
نظرات: ۷۸ -
زندگینامه ام فروه سلام الله علیها
نظرات: ۲۸ -
نکات کنکوری روز خواستگاری
نظرات: ۹ -
ویژگی های زن خوب برای ازدواج
نظرات: ۸ -
سوالاتی در مورد ازدواج موقت.
نظرات: ۸ -
ثواب ازدواج موقت
نظرات: ۷ -
-
اس ام اس های ایام فاطمیه
نظرات: ۶ -
چطور به روابط نامشروع نه بگویید؟
نظرات: ۶
محبوب ترين ها
-
۴۶۶۱ -
۱۰۱۲ -
۱۵۵۲ -
۱۴۴۰ -
۱۳۰۰ -
۱۴۸۰ -
۱۱۹۷ -
۱۳۱۸ -
۱۴۰۲ -
۱۵۷۴
پربازديدها
-
۳۴۰۷۰ -
۲۶۲۹۱ -
۱۶۹۹۲ -
۱۲۹۸۵ -
۱۱۸۳۸ -
۱۹۶۰۹ -
۲۰۱۰۲ -
۱۹۸۴۰ -
۱۵۰۷۸ -
۵۷۳۱